Başkan Çelik, Kayseri OSB’de yapılan yeni Fuar Merkezinde 14. Kayseri Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışına katıldı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışında tarım ve hayvancılığın önemini vurguladı ve bu alanlarda önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi. Başkan Çelik, tarım ve hayvancılıkta 4 yılda yapılanların Türkiye’nin hiçbir belediyesinde yapılmadığını kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri OSB’nin yeni Fuar Merkezinde yapılan ilk fuarın açılışına katıldı. 14. Kayseri Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışında bir konuşma yapan Başkan Çelik, sözlerine Regaib Kandili’ni tebrik ederek başladı. Yeni fuar merkezinin çok güzel bir yatırım olduğunu ifade eden Başkan Çelik, şehrin ekonomisini büyütmek için yapılan her projenin bu şehre değer kattığını belirtti. Bu anlamda 4 yılda önemli yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Çelik, “Belediye Başkanlarının kanunla çizilmiş; ulaşım, toplu taşım, alt yapı gibi görevleri var; ama bizim tüm bunların yanında şehrin ekonomisini büyütmek, kırsaldan kente göçü durdurmak, kırsalın ekonomisini canlandırmak için projeler yapmak gibi de görevlerimiz olduğuna inanıyoruz” dedi. Bu anlayışla projeler ürettiklerini dile getiren Başkan Mustafa Çelik, “4 seneye çok şeyler sığdırdık. Öncelikle kırsaldan kente göçün nedenlerini araştırdık. Öncelikli sebebin ekonomi olduğunu gördük. İlçelerdeki ekonomiyi canlandırmak için her ilçenin avantajlarını tespit ettik. Tarım İl Müdürlüğü ve hayvancılıkla ilgili kuruluşlar ile bir araya gelerek neler yapabileceğimizi ele aldık. Bunların sonucunda Tarım Bakanlığı değiliz; ama 56 tarım makinesini aldık ve Ziraat Odalarımız vasıtasıyla üreticilerimizin kullanımına sunduk. Her yerde traktör var; ama taş toplama makinesi, gübre serme makinesi gibi araçlar yok. Hayvancılığı geliştirmek için de bir başka projeyle206 süt soğutma tankını aldık ve ihtiyaç olan yerlere gönderdik. Yaptıklarımız takdir gören projelerimizden oldu” dedi.

“TARIM VE HAYVANCILIKTAKİ HASILA ŞEHRİMİZDE KALIYOR”

Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için yapılan yatırımların önemini de vurgulayan Başkan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “hayvancılığın gelişmesi için Felahiye’deki Toplu Ahır Projesi yaptık. Pınarbaşı’nda 1 milyon 100 bin metrekare arazimiz vardı. Çok isteyen oldu; ama biz çiftçilerimizin eğitimine katkı sunsun istedik. Şeker Fabrikası ile görüştük, 2 bin 500 başlık besi çiftliği ve Çiftçi Eğitim Merkezi kuruldu. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca arıcılıkla ilgili proje geliştirdik ve Sarız ile Özvatan’da 2 bin 200 kovan arı dağıttık. Bunların hepsini ücretsiz yaptık. Yaptıklarımızın hiçbiri Türkiye’de bir başka belediyenin yaptığı iş değil. Organik tarım bilincinin gelişmesi için de gayret gösterdik. Çünkü klasik ürünlerle bir yere gidilmiyor. Tarımda da katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerektiği ortadaydı. Bu amaçla Doğal Ürünler Bahçesi yaptık. O bölgedeki çiftçilerimize organik tarım eğitimi verdik. Çiftçilerimiz iki senedir üretim yapıp satıyorlar. Kadın çiftçilerimiz için de Karahıdır’da eğitim ve üretim tesisi açtık. İki sene içinde organik tarımın yapıldığı alan 600 dönüme ulaştı. Şu hususu vurgulamak istiyorum. OSB’de üretilen örneğin mobilyadaki hasılanın %20’si şehrimizde kalıyor, kalan %80’i il dışına gidiyor. Ancak tarım ve hayvancılıkta üretilen hasılanın %80’i burada kalıyor. Bu nedenle tarım ve hayvancılığa ağırlık verdik.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, sözlerinin sonunda OSB Fuar Merkezini yapanlar ile Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nı düzenleyenlere teşekkür etti.