Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Heyeti Temsiliye Reisi' olarak Kayseri'ye gelişinin 100’üncü yılı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Törende; anıta çelenk konuldu, Büyük Atatürk Koşusu düzenlendi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehir adına bir konuşma yaptı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Heyeti Temsiliye Reisi' olarak Kayseri'ye gelişinin 100’üncü yılı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Törende; anıta çelenk konuldu, Büyük Atatürk Koşusu düzenlendi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehir adına bir konuşma yaptı.
Atatürk'ün Kayseri'ye gelişi nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Vali Şehmus Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, askeri erkan, bürokratlar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Törende Büyük Atatürk koşusunda dereceye giren Ersin Tekal, Turgay Bayram ve Süleyman Pekmezci’ye madalya ve ödülleri verildi. Sporculara ödüllerinin verilmesinin ardından Atatürk Anıtına çelenkler sunuldu.
Törende şehir adına bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 1 asır önce Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün soğuk ve karlı bir havada Kayseri’ye geldiğini ve soğuk havaya rağmen Kayserililer tarafından Çifte Kümbet önünde coşkulu bir şekilde karşılandığını söyledi. Gazi Mustafa Kemal’in, 20 Aralık Cumartesi günü de Kayseri Belediyesi’ni ziyaret ederek şehrin ileri gelenleriyle bir görüşme yaparak Milli Mücadeleyi anlattığını ifade eden Başkan Büyükkılıç, “Kayseri’de gece şerefine düzenlenen fener alayında bir öğrencinin söylevi üzerine şu ifadeleri kullanmıştır: ‘Bütün dünya bilmelidir ki Türk Milletinin hakkını, haysiyetini, şerefini tanıtmaya gücü vardır. Türk vatanının bir karış toprağı için bütün millet hep birlikte ayağa kalkar. Haysiyetinin bir zerresine, vatanın bir avuç toprağına yapılacak saldırının bütün varlığına vurulmuş darbe olacağını Türk Milletinin fark etmediğini sanmak hatadır. Saygısızlığın, saldırının küçüğü, büyüğü yoktur.’ Mustafa Kemal’in Kayseri’ye gelerek bu şehrin desteğini alması, şehrimize verdiği önemin bir göstergesidir” diye konuştu.
ŞEHİT ÖĞRENCİLERİ HATIRLATTI
Konuşmasında Kayseri’nin Milli Mücadeleye tam destek verdiğini dile getiren Başkan Memduh Büyükkılıç, Kayseri Lisesi öğrencilerini de anarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Kayseri, gerekeni yaparak Milli Mücadele’nin en ön saflarında yer almıştır. Bu anlamda Kayseri Lisesi öğrencilerinin cesareti ve fedakarlığı Milli Mücadelenin destansı olaylarındandır. Kurulduğundan bu yana mezuniyet kütüğü bulunan Kayseri Lisesi 1920-1921 yılında mezun verememiştir. Mezuniyet defterine 'lise son sınıf talebeleri Sakarya Savaşı için cepheye gidip hepsi cephede şehit düştüğünden bu öğrenim yılında okulumuz mezun verememiştir' ibaresi yazılmıştır.” Dedi.
MİLLİ SANAYİDE KAYSERİ’NİN ROLÜ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün toplam beş kez Kayseri’ye geldiğini ve Milli Mücadeleyi başlattığı şehirlerden biri olan Kayseri’de Milli Sanayi hamlelerini de başlattığını ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, Kayseri ve Kayseri halkının her ziyaretinde Gazi Mustafa Kemal’i bağrına bastığını ve Türkiye Cumhuriyet’inin sadece kurtuluş mücadelesinde değil gelişmesinde de azami gayret gösteren illerin başında geldiğini söyledi. Cumhuriyetin ilanından sonra ülkenin gelişmesi için Kayserililere çok güvenen Gazi Mustafa Kemal’in, Milli Sanayi hamlesini başlatma görevini şehrimizin yetiştirdiği önemli isimlerden Nuh Naci Yazgan’a verdiğini hatırlatan Başkan Büyükkılıç, “Kayseri ve Kayserililer o denemde de var olan ve genlerinde bulunan müteşebbislik ruhu ile Türkiye Cumhuriyeti’nin lokomotifi olmuşlardır. Kayseri; tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi, bugün de vatanın bölünmez bütünlüğünün, devletinin ve milletinin yanındadır. Kayserililer; Ay Yıldızlı Türk Bayrağı'nın inmemesi, ezanımızın dinmemesi için her daim devletinin emrinde olmuş, canını ortaya koymuş ve bu uğurda ülkemizin en çok şehit veren illerinin başında gelmiştir. Kayseri, yerli ve milli olana her zaman önem veren bir şehirdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 100 yıl önce bu hasletleri fark etmiş, Genç Cumhuriyetin en önemli yatırımlarını Kayseri’de yapmış ve adeta bu yatırımları Kayserililere emanet etmiştir. Atatürk’ün ‘ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bağımsızlık olmaz’ sözünü rehber alan Kayseri, bu sözün gereği için büyük bir gayretle çalışmaya devam etmektedir. Kayseri bugün, sadece “Sanayi ve Ticaret Kenti” olarak değil, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla turizm kenti, güçlü üniversitelerimizle eğitim kenti, kamu ve özel sektör yatırımlarıyla sağlık kenti, farklı medeniyetlerden bugüne taşınan eserleriyle bir kültür kenti olarak anılmaktadır. Kayseri ve Kayserililerin gayreti, Atatürk ve silah arkadaşları tarafından kurularak bize emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin çok daha güçlü bir hale gelmesini sağlamaktır. Bu uğurda şehitlerimizin farklı cephelerde verdikleri mücadeleyi düşünerek ve bu vatanın her karış toprağının şehit kanlarıyla sulandığını aklımızdan çıkarmayarak çalışacağız, çalışacağız, çok çalışacağız. Aziz vatanımızda çok daha huzurlu yaşamak için çok daha güçlü olmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun için de yılmadan, yorulmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta Heyet-i Temsiliye Reisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere değerli heyetine, manevi huzurlarında ‘şehrimize hoş geldiniz’ diyor, saygı ve şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
ATATÜRK EVİ’NDE 100 YIL ÖNCEYE DÖNÜLDÜ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 100’üncü yılı nedeniyle Atatürk Evi’nde de bir program gerçekleştirildi. Atatürk Evi’ndeki programda öğrenciler tarafından Atatürk’ün Kayseri’ye gelişi canlandırıldı. Bu sırada Vali Şehmus Günaydın ve Garnizon Komutanı Ercan Teke ile birlikte öğrencilerin yanına giden Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri ile ilgili bir soru sordu ve soruyu bilen öğrenciye bisiklet hediye edeceğini söyledi. Programda ayrıca öğrencilerin Atatürk’le ilgili düşüncelerini yazdıkları 100 balon gökyüzüne bırakıldı. Atatürk Evi’ndeki programda Ressam Hasan Gürpınar tarafından da Atatürk’ün portresi yapıldı ve Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde Atatürk ve Kayseri konulu resim sergisi açıldı. Atatürk Evi önündeki programın ardından Vali Şehmus Günaydın, Başkan Memduh Büyükkılıç ve Garnizon Komutanı Ercan Teke ile beraberindekiler Atatürk Evi’ni gezdiler. Gezi sırasında türküler seslendiren grubun Gesibağları türküsüne Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da eşlik etti.