Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Turizm Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Orta Anadolu’nun merkezinde, çeşitli medeniyetlerin mirasçısı, doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Kayseri’yi turizmde bir dünya markası haline getirme gayreti ile çalıştıklarını kaydetti. Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin 2029 Dünya Spor Başkenti ve 2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylık sürecine de ayrı bir parantez açtı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Turizm Haftası’nda tarihi, kültürel zenginliği, gastronomisi ve doğası ile Kayseri’nin turizm alanında gösterdiği atılıma işaret ederek, “Kapadokya Krallığından Asur ve Hititlere, Roma İmparatorluğu’ndan Danişment ve Selçuklulara Osmanlı İmparatorluğu’ndan cumhuriyet dönemine kadar tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kayseri’miz, tam olarak bir açık hava müzesidir” diye konuştu.

Özellikle kış turizmi ile dikkat çeken Kayseri’yi tarihi, kültürel, doğal güzelliklerinin yanı sıra sağlık turizmi ve spor turizmi potansiyeli ile de Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri yapma gayretinde olduklarını belirten Başkan Büyükkılıç, “Kayseri, ülke turizminin amiral gemisi olmaya aday” dedi.

Büyükkılıç, hem şehrin turizm potansiyelini arttıran hem de kent ekonomisine ciddi katkılar sağlayan projeler üreterek Kayseri’nin turizm alanında atılım yapmasına katkı sunduklarını ifade etti. Başkan Büyükkılıç, bütçesinden yatırıma en çok payı ayıran Türkiye’de yatırım lideri Büyükşehir olarak, Kayseri’yi turizm şehri yapma yönünde her geçen gün daha da güzelleştirmeye, büyütmeye devam ettiklerini kaydederek, bu gayretlerin meyvesini verdiğini ve turizm alanında şehrin marka değerinin arttığını vurguladı.

Büyükkılıç, Kayseri’nin turizm alanında zengin bir çeşitlilik sunduğuna dikkat çekerek, “Anadolu’nun incisi, kış turizminin amiral gemisi Erciyes’imiz başta olmak üzere; dünyanın en büyük ikinci şelalesi Kapuzbaşı Şelaleleri, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Koramaz Vadisi, Aladağlar-Hacer Ormanları, Soğanlı Vadisi, Sultan Sazlığı, Kültepe Kaniş-Karum, Kayseri Kalesi, medrese ve müzelerimiz, Cumhuriyet Meydanı ve Kapalı Çarşı’mız yerli ve yabancı turistlerimizin uğrak noktaları olmaya devam ediyor. Daha fazlası için proje ve yatırımlarımız da sürüyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin En Uzun ve En İddialı Dağ Kızağı Tesisi

Başkan Büyükkılıç ayrıca Erciyes’i 12 ay sporun ve turizmin merkezi yapma hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin En Uzun ve En İddialı Dağ Kızağı Tesisi’ni Erciyes’te şehre kazandıracaklarını belirterek, şunları söyledi:

“Erciyes’te otel sayısı 20’nin üzerine çıktı. Bu sezon 3 milyon 300 bin kişinin ziyaret ettiği bir kayak merkezinden söz ediyoruz. Ayrıca Erciyes Tekir Kapı bölgesinde yaşanan trafik yoğunluğunun çözümü için alternatif bir yol ile by-pass projesini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile hayata geçiriyoruz. Erciyes’te 12 ay spor ve turizm hareketliliğine katkı sunacak olan Türkiye’nin En Uzun ve En İddialı Dağ Kızağı Tesisi için de gerekli adımları attık. Şimdiden hayırlı, uğurlu olsun.”

İncesu Örenşehir’de gün yüzüne çıkarılan İç Anadolu’nun en büyük mozaikli yapısının “ören yeri” ilan edildiğini hatırlatan Büyükkılıç, “İncesu Örenşehir’de yürütülen kazı çalışmalarımız neticesinde, İç Anadolu’nun en büyük mozaikli yapısına ulaşmıştık. İncesu Örenşehir’deki kazılarda çok güzel bir gelişme var. Arkeolojik kazı çalışmalarında İç Anadolu’nun en büyük mozaik yapısına ulaştığımız Örenşehir Mozaikli Yapı “Ören Yeri” olarak ilan edildi. Böylelikle, şehrimizin tarihine yeni ve güçlü bir iz daha eklenmiştir. Bu gelişme, Kayseri’mizin kültür ve turizm vizyonuna büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kültepe Kaniş-Karum’u, dünyanın sayılı kayadan oyma müzesi olacak Kültepe Müzesi, 14 evden oluşan Asurlu Tüccarlar Sokağı ve Kültepe Ziyaretçi Merkezi projeleri ile yeniden ayağa kaldırdıklarını söyleyerek, Ağırnas’taki Mimar Sinan Evi, Koramaz Vadisi Müzesi, Çerkes Mustafa Bey Konağı gibi tarihi mirasa sahip çıkılan örneklerden bahsetti. Başkan Büyükkılıç, Selçuklu Uygarlığı ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’nde yapılan yenilikçi çalışmalar ile kentin tarihi ve kültürel mirasını daha etkili bir şekilde ziyaretçilere sunmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Kayseri Turizm Master Planı Çalışmaları

Kayseri’nin kültürel zenginliği ve çeşitliliğini tanıtmak için özel gayret gösterdiklerini vurgulayan Büyükkılıç, “Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Kayseri Valiliği’nin güçlü destekleri ve üniversitelerin bilimsel katkılarıyla hazırlanan 232 sayfalık, 11 bölümden oluşan “Kayseri Turizm Master Planı yayımlandı. 21 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen “Kayseri Turizm Master Planı Arama Konferansı” sonrasında ise farklı turizm başlıklarında oluşturulan çalışma gruplarının katkıları, anketler ve saha analizleri doğrultusunda 2025–2030 dönemini kapsayan kapsamlı strateji belgesi oluşturuldu” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin Coğrafi Bilgi Sistemi olan cbs.kayseri.bel.tr adresinde Kayseri Turizm Haritası’nı yenileyerek hizmete sunduklarını da ifade eden Başkan Büyükkılıç, ayrıca ‘Kayseri'nin Sıra Dışı Turizm Rehberi’ olarak nitelendirilen kayseri.com.tr turizm portalında, gezilecek yerlerden tadılacak lezzetlere, gezi rotalarından keşfedilmeyi bekleyen güzelliklere kadar her şeyin yer aldığını belirtti.

Öte yandan Tomarza Böke Kano Projesi ile sporun ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği eşsiz bir deneyimi daha hayata geçirdiklerini dile getiren Büyükkılıç, Kayseri Kent Konseyi’nin, Turizm Çalışma Grubu toplantılarıyla da Kayseri’ye değer katmaya çalıştığını söyledi.

Başkan Büyükkılıç, gastronomi turizminde Kayseri’nin dünyaya adını duyurduğunu söyleyerek, “UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi şehri olarak dâhil olduk. Bu bizim için büyük bir gurur. Gastronomi Günleri’nin yanı sıra, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi içerisindeki Mutfak Sanatları Merkezi’ni hizmete sunduk. Merkezimiz büyük bir ilgi görüyor” ifadelerini kullandı.

2026 Türkiye Kültür Yolu Festivali

Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin büyük bir coşkuyla gerçekleştiğini hatırlatarak 26 şehirde planlanan 2026 Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni heyecanla beklediklerini söyledi ve tüm Kayserilileri 5-13 Eylül’de Kayseri’de düzenlenecek festivale davet etti.

2029 Dünya Spor Başkenti ve 2027 TÜRKSOY Türk Dünyası Kültür Başkenti Adayı Kayseri

Altın Bayrak Ödüllü Avrupa Spor Şehri Kayseri’nin 2029 Dünya Spor Başkenti ve aynı zamanda 2027 yılında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) düzenleyeceği Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerine ev sahipliği yapmak için adaylık sürecine ayrı bir parantez açan Başkan Büyükkılıç, “Spor ve kültür turizmi alanlarında dünya markası olma yolunca emin adımlarla ilerleyen Kayseri’ye ortaya koyduğumuz vizyonla yeni ufuklar açma gayretimiz, inanıyoruz en güzel şekilde meyvelerini verecek ve Kayseri’miz uzun yıllar bu girişimlerin olumlu şekilde yansımasını hissedecek” dedi.