Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) 7’inci Türkiye Konferansı Kayseri’de yapıldı. Konferansa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, toplu taşımacılık alanında Kayseri’de yapılan reform çalışmalarını anlattı. Başkan Çelik, Kayseri’de yeni bir uygulamaya başlayacaklarını ifade ederek bir yerden bir yere taşımacılıktan her yerden her yere taşımacılık sistemine geçeceklerini kaydetti.
Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) 7’inci Türkiye Konferansı Kayseri’de yapıldı. Konferansa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, toplu taşımacılık alanında Kayseri’de yapılan reform çalışmalarını anlattı. Başkan Çelik, Kayseri’de yeni bir uygulamaya başlayacaklarını ifade ederek bir yerden bir yere taşımacılıktan her yerden her yere taşımacılık sistemine geçeceklerini kaydetti.

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği Türkiye Konferansı Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi Erciyes Salonu’nda gerçekleştirildi. “Toplu Taşımacılıkta Reform ve Kurumsallaşma” konulu konferansa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in yanı sıra UITP Genel Sekreteri Alain Flausch, UITP Direktörleri, belediye başkanları ve ülkemizin çeşitli illeri ile yurtdışından 300’den fazla sektör temsilcisi katıldı.

Konferans Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından hazırlanan kısa filmin gösterimiyle açıldı. Filmde, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılını ulaşım yılı ilan ettiği belirtilerek toplu taşımada yapılan ve yapılacak olan çalışmalardan bahsedildi.
Konferansın açılış konuşmasını Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu yaptı. Kayseri’de reform çalışmalarının 2008 yılında minibüslerin otobüse dönüşmesiyle başladığını ifade eden Gündoğdu, bu çalışmaların 2009 yılında ilk raylı sistem hattının devreye alınması ile devam ettiğini söyledi. 2016 yılında otobüs hatları ve otobüslerin yeniden elden geçirilmesiyle yeni bir reform çalışması başlattıklarını vurgulayan Gündoğdu, yeni sistemde 10 ana hat, 22 besleme hattı, 3 ring hattı ve 3 aktarma istasyonu olacağını belirtti. Gündoğdu, şu an ayda 9 bin kilometre yapan otobüslerin yeni sistemle yaptıkları kilometreyi aşama aşama 2020 yılında 6 bin 500 kilometreye düşüreceklerini, bunun da verimliliği artıracağını kaydetti.

UITP Genel Sekreteri Alain Flausch da konuşmasında Toplu Taşımacılar Birliği’nin genel yapısından ve yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Dönüşüm ve reform çalışmalarının kolay olmadığını ve tartışmalar yaşandığını; ancak bunlara rağmen reform çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Flausch, Güney Afrika’da gerçekleştirilen dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Konferans için Kayseri’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Flausch, Kayseri’de 2009 yılında devreye alınan ilk raylı sistem hattının yapımında destek verdiklerini ve bu açıdan projeyi iyi bildiğini söyledi. Alain Flausch, sözlerinin sonunda tüm katılımcıları ve belediye başkanlarını Mayıs ayında Kanada’da düzenlenecek olan UITP Dünya Toplu Taşımacılık Zirvesi’ne katılmaya davet etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de konuşmasına Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği Türkiye Konferansı’nın ikinci kez Kayseri’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Kayseri’nin ikinci kez böyle bir konferansa ev sahipliği yapmasını Kayseri’nin taşımacılıkta model geliştiren yenilikçi uygulamalarının bir yansıması olarak değerlendirdi.

“TOPLU TAŞIMADA REFORMUN SONU YOKTUR”

UITP Konferansına iştirak eden tüm katılımcıların dünyanın farklı yerlerinde aynı amacı taşıdıklarını ifade eden Başkan Çelik, “Hepimizin ortak hedefi toplu taşımayı yaygınlaştırmak ve yaygınlaştırırken de konforunu ve kalitesini artırmak. Bu amaç doğrultusunda bir takım projeler geliştiriyor ve bu projeleri uygulamaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, yaşadığımız şehirlerdeki trafik yoğunluğunu azaltabilmemizin en önemli yolu toplu taşımayı yaygınlaştırmaktır. Çünkü biliyoruz ki, yaşadığımız şehirlerin hava kalitesini korumanın yolu toplu taşımayı daha yoğun kullanmaktan geçer. Ve biliyoruz ki, toplu taşıma şehirlerin ve ülkelerin ekonomisi için de önemlidir. Bu nedenlerle bugün de konularımız arasında olan Toplu Taşımada Reformun sonu yoktur. Gelişen teknolojiler, sunulan imkanlar ve değişen ihtiyaçlar yeni reformları da kaçınılmaz hale getirir” dedi.  

“HEP ÖNCÜ OLDUK VE ÖNCÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kayseri örneğinden yola çıkarak yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Çelik, “Şehrimiz ulaşım ve toplu taşıma alanında kendi ölçeğindeki şehirlerle kıyaslanamayacak kadar iyi durumda. Şehrimizin ana omurgasında hafif raylı sistem çalışıyor, ki raylı sistem şehrimiz için bir reformdur. Raylı sistem dışında toplu ulaşımı belediye otobüslerimiz ile halk otobüslerimiz sağlıyor. Minibüsleri kaldırmayı başaran bir şehiriz. Bu da toplu ulaşım için bir reformdur. Raylı sisteme entegre ettiğimiz bisikletler de bir reformdur. Ve uzun süre Kayseri’deki toplu ulaşımda gelir paylaşımını sağladığımız havuz sistemi de bir reformdur. Ancak ifade ettiğim gibi bu reformların bir kısmının revize dilmesi ihtiyacı doğmuştur. Ayrıca yeni reformlara da gereksinim ortaya çıkmıştır. Çünkü toplu taşıma ve ulaşımı ne kadar iyi duruma getirirseniz getirin, iyinin de ötesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu doğrultuda her alanda öncü rol üstlenen Kayseri olarak ulaşım ve toplu taşımada da çok önemli çalışmalar yaptığımızı söylemek isterim. Bunları hayata geçireceğimiz 2017 yılını Kayseri’de Ulaşım Yılı ilan ettik. Yol ve alt geçit çalışmalarımızdan bahsetmeyeceğim; ama toplu taşımada uygulayacağımız yeni modeller hakkında bilgi vermek isterim. Raylı sistem ağını genişletme çalışmalarımız sürecek. Doğu-Batı hattına ilave olarak kuzey-güney hattını da başlayacağız. Kayseri’de banliyö hattı da kuruyoruz. Bazı ilçelerimizin şehre ulaşımını banliyö ile yapacağız. Toplu taşımada elektrikli otobüsleri kullanmaya başlayacağız. Toplu taşıma hatlarını yeniden planlayarak, bir yerden bir yere taşımacılıktan çıkıp her yerden her yere taşımacılık anlayışına geçeceğiz. Şehir merkezine girişlerde bir nevi aktarma istasyonları oluşturarak tüm halkımızı şehrin merkezine, meydanına daha az ulaşım aracıyla taşıyacağız. Şehirlerarası otobüs işletmelerinin servis işletmeciliğine son verip bu hizmeti belediye olarak biz vereceğiz ve böylece daha az araçla daha rantabl hizmet sunacağız. Bunun için farklı yerlerde 7 mini cep terminali kuracağız. Bu arada toplu taşıma hatlarının yeniden planlanması ile beraber özel halk otobüsü işleticileri ile performansa dayalı hak ediş ödemesine geçiyoruz. Özel işleticilerle bu konuda anlaştık. Şimdi mevzuat ve sözleşmenin tamamlanması üzerinde çalışıyoruz. Tüm bu çalışmaların Kayseri’deki toplu taşımayı çok daha seri, kaliteli, konforlu ve güvenli hale getireceğine inancımız tamdır. Bugüne kadar hep öncü olduk, bundan sonra da öncü olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Konferansa ara verildi. Verilen arada katılımcılarla selamlaşan Başkan Çelik, daha sonra konferans için sergilenen iki ayrı elektrikle çalışan körüklü otobüsleri inceledi.

Toplu Taşımacılar Birliği Türkiye Konferansı daha sonra oturumlarla devam etti.