8-13 Nisan tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle anılacak olan Kayseri’nin en önemli değerlerinden Mimar Sinan için doğum yeri olan Ağırnas’ta bir program yapıldı.
8-13 Nisan tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle anılacak olan Kayseri’nin en önemli değerlerinden Mimar Sinan için doğum yeri olan Ağırnas’ta bir program yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Mimar Sinan ile birlikte Kayseri’yi ve Sinan’ın ilham aldığı Erciyes’i uluslararası boyuta taşıma gayretinde olduklarını söyledi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Mimar Sinan’ı anma programına katılmak üzere gittiği Ağırnas’ta vatandaşlarla selamlaştı, hal hatır sordu ve küçük bir çocukla yakından ilgilendi. Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Ağırnas’taki anma programı öğrencilerin farklı yörelerden halk oyunları gösterileri ile başladı. Programda daha sonra Mimar Sinan’ı anlatan bir film gösterildi.
Okullar arasında gerçekleştirilen şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Mimar Sinan’ın da canlandırıldığı bir defile sunuldu.
Anma programında bir konuşma yapan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Güntülü Gündoğ, Mimar Sinan’ın bir sonraki eserini daha mükemmel yapmak isteyen bir mimar olduğunu belirterek, bugün bizlerin de amacının bu olması gerektiğini söyledi.
Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da konuşmasında, Mimar Sinan’ın sadece Türkiye’nin değil dünyanın bir değeri olduğunu belirtti. Ağırnas’ın da içinde bulunduğu Koramaz Vadisi’ni kapsayan önemli projeden de bahseden Başkan Palancıoğlu, “Memduh Başkanımızın başkanlığında uzun süredir çalışmalar devam ediyor. Bu bölgenin ayağa kalkması önemli çalışmalar yapacağız” dedi.
“ÇOCUKLARIN ADI SİNAN OLMALI”
Çekül Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de bir konuşma yaparak Ağırnas ve bölgesinde çocukların göbek adının Sinan olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Sözen, “Büyük değerlere büyük yer verdiğimizde uluslararası boyutta nasıl büyük bir ulus olduğumuz ortaya çıkar” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da konuşmasında,Mimar Sinan ile birlikte Kayseri’yi uluslar arası boyuta taşıyacaklarını vurgulayarak, “Mimar Sinan’ın torunu olmak bizim için çok önemli. Metin Sözen Hocam çocukların göbek adı Sinan olsun dedi; ama sadece göbek adları değil adları Sinan olmalı. Üç kıtada eserleri olan, bir asırlık ömrüne 467 eser sığdıran bir dahinin torunu olmanın gururunu yaşıyoruz. Bizler Sinan’ı uluslararası boyuta taşırken aynı zamanda Kayserimizi taşımak ve Onun büyüklüğünden Kayserimizin istifade etmesini sağlamak istiyoruz. İlhamını aldığı Erciyes’i uluslararası boyuta taşımak istiyoruz. Bu anlayış içinde Büyükşehir Belediyesi ve tüm paydaşlarımızla Mimar Sinan’ı daha güzel noktalara taşıyacağız” dedi
Anma programına katılan Vali Şehmus Günaydın da, Mimar Sinan’ı her haliyle örnek almamız gerektiğini belirtti. Tören alanındaki öğrencilere de seslenen Günaydın, “Mimar Sinan gibi ülkemize önemli eserler kazandırmanız için hedefler koymanız gerekir” diye konuştu. 
AĞIRNAS’TA RENKLİ ANLAR
Konuşmaların ardından Mimar Sinan’ın evindeki Sinan konulu serginin açılışı yapıldı. Sergiyi ve Mimar Sinan’ın evini gezenlere gilaburu suyu ikram edilince Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, bir hekim olarak gilaburu suyunun yararlarından bahsetti. Başkan Büyükkılıç, Ağırnassporlularla karşılaşınca da Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ile birlikte önce Ağırnas, sonra Kayseri tezahüratı yaptırdı. Esnafları da ziyaret eden ve karşılaştığı herkese yakın ilgi gösteren Başkan Büyükkılıç, bir grup Ağırnaslı ile çay içerek sohbet etti.
Ağırnas’ta gerçekleştirilen Mimar Sinan’ı anma etkinliklerinde katılımcılara bulgur pilavı ve ayran da dağıtıldı. Bulgur pilavının dağıtımını Başkan Büyükkılıç, Vali Şehmus Günaydın ile birlikte yaptı.