Başkan Çelik, Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılacak olan okul ve caminin temel atma töreninde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in ifadesiyle belediye tarihinin en önemli projesi olan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında iki önemli sosyal alanın temeli atıldı. Kentsel dönüşüm alanına yapılacak olan okul ve caminin temel atma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Yeni Sahabiye’nin Kayseri’nin geleceğine bırakılacak en büyük miras olacağını söyledi.  
Sahabiye Kentsel Dönüşüm Alanı’nda yer alan okul ve caminin temel atma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in yanı sıra Vali Süleyman Kamçı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Milletvekilleri İsmail Tamer ve Sami Dedeoğlu, Hayırsever Recep Mamur, ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sahabiye’nin Kayseri’nin geleceğine ve gelecek nesillerimize en büyük armağan olacağını belirtti. Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Türkiye’nin en komplike kentsel dönüşüm projelerinden birisi olduğunu ifade eden Başkan Çelik, “Ankara’da Kızılay ve Ulus, İstanbul’da Taksim ne anlam ifade ediyorsa Kayseri’de de Sahabiye aynı anlamı ifade ediyor. Böylesine önemli bir alanda yapacağımız dönüşüm ve bu alanda temelini atacağımız sosyal donatılar Kayseri’nin geleceğine bırakacağımız en önemli miras olacaktır” dedi.
 
“SAHABİYE KOLAY BİR PROJE DEĞİL”
 
Sahabiye ve Fatih Mahallelerinin bir zamanlar Kayseri’nin en değerli alanları olduğunu; ancak zamanla metruk binalarla dolduğunu ve her türlü olumsuzluğa açık hale geldiğini dile getiren Başkan Çelik, bu nedenle kentsel dönüşümün kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Bakanlar Kurulu’ndan 22 Mayıs 2015 tarihinde çıkan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi’nin bugüne kadar izlediği süreçle ilgili de bilgi veren Başkan Mustafa Çelik, “Sahabiye projesiyle kolay bir projeden bahsetmiyoruz. Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi en fazla sabır, en fazla para ve en fazla mesai isteyen projelerimizin başında geliyor. Çünkü küçük bir alandan bahsetmiyoruz. Tamamı 50 hektarlık bir dönüşüm alanından bahsediyoruz. 624 adet binada, 3 bin 800 adet konut, 1620 adet işyeri, 400 adet diğer nitelikteki bağımsız bölüm olmak üzere, toplam 5 bin 820 adet bağımsız bölümün dönüşmesinden söz ediyoruz. Tüm bu yapıların yaklaşık inşaat alanı 600 bin metrekareyi buluyor. Ve çok önemli bir ayrıntıyı daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Mevcut haliyle tek bir metrekare yeşil alanın bulunmadığı Sahabiye’de kentsel dönüşümle birlikte 510 bin m2’lik alanın 350 bin m2’si yeşil alan olacak” diye konuştu.
Birinci uygulama etabında bulunan hak sahipleri ile şeffaf, eşit, adil ve rızaya dayalı uzlaşma görüşmelerini yaparak %98 gibi çok büyük bir oranla uzlaştıklarını ve birinci etapta temel atma seviyesine geldiklerini dile getiren Başkan Çelik, ikinci uygulama etabında da uzlaşma görüşmelerine mart-nisan aylarında başlayacaklarını kaydetti.
 
“HAYIRSEVERLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
 
Kayseri’nin geleceğine damga vuracak olan yeni Sahabiye’yi inşa ederken bir taraftan da bu alandaki sosyal donatıların yenilendiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, “Kayseri’yi en prestijli, en gözde yaşam ve finans merkezi haline getireceğimiz Sahabiye’de çok güzel bir okul ve caminin temelini atıyoruz. Kentsel Dönüşüm Projemizin birinci uygulama etabı içerisinde kalan Şükrü Malaz İlkokulu;  1960’lı yıllarda yapılmış, 24 derslikli ve inşaat alanı 3 bin 500 m2 olan, laboratuvar, spor salonu, kütüphane gibi mekanları yeterli olmayan ekonomik ömrünü tamamlamış bir okul. Temeliniz attığımız Yeni Şükrü Malaz İlkokulu 36 derslikli olup, 4 adet laboratuvar, kapalı spor salonu, yönetici odaları ve kütüphane gibi birimleriyle 6 bin 600 m2 inşaat alanına sahip. Okulumuz 9 Milyon TL’ye mal olacak. Yine bu bölgede bulunan ve yıkılan Sahabiye Camii ise 1978 yılında yapılmış ve yıpranmış durumdaydı. Toplamda 500 kişinin ibadet edebildiği bir camiydi. Yeni Sahabiye Camimizin inşaat alanı bin 500 metrekare olacak. 1000 kişinin ibadet edebileceği camimizin bodrum katında da Kuran Kursu bulunacak. Yaklaşık maliyeti 6 milyon TL olan camimizi Kayserimizin hayırsever iş adamlarından Recep Mamur yaptıracak. Bu vesileyle Sayın Mamur’a teşekkür ediyorum. Okulun betonarme kısmını üstlenen Hayırsever Hemşehrilerimiz Mehmet İlgü ve İsmail Yükseker ile okula ismini veren Şükrü Malaz’ın varislerine de teşekkürlerimi ifade ediyorum” diye konuştu.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız da konuşmasında Türkiye’ye model olabilecek son derece modern bir kentsel dönüşüm yapıldığını belirtti ve hayırseverlere teşekkürlerini ifade etti. Vali Süleyman Kamçı da konuşmasında hayırseverlere kıymetli katkıları için teşekkür ederek, Sahabiye’nin kapsadığı alan ve mimarisi ile ilimizin geleceği için çok önemli olduğunu söyledi.
 
BAKAN ÖZHASEKİ’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜME VURGU
 
Temel atma törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de sözlerine Sahabiye Recep Mamur Camii’ni yaptıracak olan Recep Mamur’dan bahsederek başladı. Bakan Özhaseki, Recep Mamur ve eski okulu yaptıran Şükrü Malaz ile diğer hayırseverlere teşekkürlerini ifade etti. Konuşmasında kentsel dönüşümün önemi üzerinde de duran Bakan Özhaseki, Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin zaman zaman depremler nedeniyle büyük acılar yaşadığını ifade eden Bakan Özhaseki, depremle savaşılamayacağını belirtti ve depreme hazırlanılması gerektiğini kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, bu nedenlerle kentsel dönüşümün çok önemli olduğunu vurguladı. 
Konuşmaların ardından İl Müftüsü Şahin Güven'in dualarıyla okul ve caminin temelleri atıldı.