• Surp Astvadzadzin (Meryem Ana) Klisesi

Melikgazi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Bulvarı üzerinde yer alan Klisenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair bir kitabesi bulunmamakla beraber, 19. yüzyılda çok yoğun olarak karşımıza çıkan üçgen alınlıklı düzenlemelerinden dolayı bu yüzyılda inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir. 1838 - 1875 yılları arasında ilave ve onarımlar ile bugünkü şeklini almıştır. Yapı, doğubatı doğrultusunda üç nefli bazilikal bir plana sahiptir. Bugün sağlam durumdaki klise, Kayseri büyükşehir Belediyesince restore ettirilerek kültür-sanat merkezine dönüştürülmüştür. Yapının, dört sütuna oturan üç kemerin oluşturduğu iki katlı giriş mekanı (narteks) dikkat çekmektedir.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığından teslim alınmasının ardından restorasyonu yapılan tarihi Surp Astvadzadzin (Meryem Ana) Klisesi, 2017 sonbaharında hizmete açılacaktır. Daha çok ihtisas kütüphanesi olarak hizmet verecek olan kütüphanede yaklaşık 50 bin kitap bulunacak ve Kent Kütüphanesi olarak hizmet verecektir. 24 saat açık olacak kütüphanede bireysel ve gerek grup çalışmaları yapılabilecektir. Kütüphanede, dijital servislerden elektronik kitap ve dokümanlara da ulaşılabilecektir. Kütüphanenin yan tarafına ayrıca bir Kitap Cafe de yapılacaktır.